Złote mleko jest nowym trendem na zdrowy napój , a jego popularność stale rośnie. Nie jest jednak czymś nowo odkrytym. O jego właściwościach leczniczych wiedzieli już od wieków w Indiach. Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie mleka (najlepiej roślinnego ), kurkumy, oleju kokosowego oraz imbiru. Złote mleko jest doskonałe podczas chorób, infekcji oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Złote mleko przygotowywane jest głównie z kurkumy i imbiru. Imbir poprawia przemianę materii i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Dodatkowo powoduje uczucie sytości. Kurkuma, podobnie jak imbir, wspomaga metabolizm tłuszczu .
Kurkumina jest składnikiem aktywnym kurkumy. Jedną z najważniejszych korzyści spożywania kurkuminy jest polepszenie trawienia . Dodatkowo, kurkuma pomaga przy wzdęciach oraz niestrawnościach. W złotym mleku jest też imbir, który zwalcza nudności oraz koi bóle brzucha.
Szklanka ciepłego mleka z kurkumą nie brzmi atrakcyjnie? Można je też wypić na zimno, z kostkami lodu, albo po treningu . Kurkuma, jako naturalny środek przeciwzapalny, łagodzi bóle mięsni i stawów. Imbir, w połączeniu z kurkumą skutecznie zwalczają bóle mięśni , dlatego złote mleko jest idealnym napojem po intensywnym treningu.
Złote mleko pomaga przy przeziębieniach i grypie. Łagodzi też bóle gardła. Imbir , który jest w złotym mleku, od dawna stosowany jest jako naturalny lek na przeziębienie. Korzenie imbiru mają właściwości przeciwbakteryjne i chronią nasz organizm przed infekcjami dróg oddechowych.
Od zawsze dobrym sposobem na zasypianie jest kubek ciepłego mleka. Ciepłe mleko relaksuje nas, redukuje stres i odpręża . Kurkuma, która jest składnikiem złotego mleka, jest naturalnym lekiem antydepresyjnym - dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy niweluje stres. Dlatego złote mleko pozytywnie wpływa na jakość naszego snu i skutecznie poprawia nastrój.
Składniki:
- łyżeczka kurkumy
- szklanka mleka kokosowego lub migdałowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do garnka kurkumę, cynamon, imbir i olej kokosowy. Uważamy, żeby nie zagotować mleka. Mieszamy od czasu do czasu. Odkładamy na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego.
Zobacz: Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe... Które mleko roślinne wybrać i jak je zrobić? [5 PRZEPISÓW]