Gazeta.pl > fitness >  odchudzanie

Dietetyczne desery [6 przepisów]

Jacek Bilczyński
18.02.2014 07:51
A A A Drukuj
Dietetyczne desery wcale nie są tak trudne w przygotowaniu, jak ci się wydaje. Trener i dietetyk Jacek Bilczyński proponuje zastąpić cukier stewią, a tuczące składniki: jogurtem, serkiem czy mlekiem sojowym. Zobacz, ile kalorii zaoszczędzisz!

Shutterstock

Więcej porad, przepisów i propozycji ćwiczeń znajdziesz a kanale Jacka Bilczyńskiego na youtube.

Słodycze ze sklepu nie dla tych, którzy dbają o dietę

Dbanie o smukłą linię zwykle kojarzy się z rygorystyczną dietą i licznymi wyrzeczeniami. Pierwszym, słusznym krokiem zwykle jest rezygnacja ze słodyczy. Zawierają bowiem dużo kalorii, cukru, wysoko przetworzonej mąki, a często również tłuszczu. Nierzadko również naładowane są konserwantami, co oznacza negatywny wpływ nie tylko na sylwetkę, ale również zdrowie.

Mars, woda smakowa, jogurt owocowy: co siedzi w twoich ulubionych produktach? Sprawdź!

Dietetyczne desery: jak je zrobić?

Okazuje się jednak, że tak być nie musi. Odpowiednia modyfikacja składu pozwoli przygotować pyszne, słodkie desery. Co więcej użycie zdrowych i pełnowartościowych produktów sprawia, że nie tylko mają mało kalorii, ale również korzystnie wpływają na organizm i wręcz pomagają w pozbyciu się nadmiaru kilogramów.

Jednym z kluczowych składników, który może zastąpić cukier w deserach jest stewia. To bylina rosnąca w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Północnej. Roślina ta zawiera liczne glikozydy. Substancje, które nie są trawione przez ludzi, więc nie dostarczają żadnych kalorii, mają natomiast inną ciekawą właściwość: są słodkie, nawet 400 razy bardziej niż cukier!

Mowa tu przede wszystkim o rebaudiozydzie A, C oraz stewiozydzie. Ich wzajemne proporcje są różne w licznych odmianach tej rośliny. Z tego powodu mogą różnić się smakiem, od intensywnie słodkiego po lukrecjowy. Najwięcej glikozydów występuje w liściach i to one są głównie wykorzystywane w przemyślę spożywczym.

Jak się okazuje, stewia to nie tylko substytut cukru. Nie wpływa ona na wrażliwość insulinową, nie podnosi apetytu, a wręcz nieco go hamuje, może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę i fenuloketonurię. Nie powoduje próchnicy, tak charakterystycznej dla zwykłego cukru. Nie zawiera kalorii, więc można sobie na nią pozwolić nawet podczas odchudzania. Jest bardzo trwała. Doskonale nadaje się do gotowania oraz wypieków i tu zdecydowanie wygrywa ze słodzikiem, który nie powinien być poddawany obróbce cieplnej. Można ją dostać w postaci tabletek, proszku, liści oraz płynu.

Syrop glukozowo-fruktozowy także szkodzi. Zobacz, jak działa na organizm.

Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX