10 sposobów na poprawienie wyglądu włosów
Kilka włosów w wannie czy na szczotce to nie tragedia. Każdy z nas dziennie traci ich sporo, ponieważ te zniszczone wypadają, a na ich miejsce odrastają nowe. American Hair Loss Association przeprowadziło całą masę badań, których celem było ustalenie przyczyn takiego stanu rzeczy. Jedną z nich jest niewłaściwy sposób odżywiania. Czego nie powinno zabraknąć w naszym menu, jeśli chcemy jak najdłużej mieć piękne włosy? Oto lista!
3 zabiegi, o które warto poprosić fryzjera wiosną
Jest to jedna z najwcześniej odkrytych witamin. Dlaczego? Ponieważ skutki jej niedoboru były bardzo dotkliwe (np. kurza ślepota). Pomaga regenerować tkanki oraz komórki organizmu, w tym także skórę głowy i włosy.
Możemy ją dostarczyć na dwa sposoby: dzięki spożywanej wraz z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitaminie A np. beta-karoten (marchew, warzywa o zielonych liściach) lub włączając do diety produkty zwierzęce: głownie wątroba, ale także ryby, jajka i mleko.
Przede wszystkim witamina B6, B12 i kwas foliowy ponieważ to one są odpowiedzialne za produkcję hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do wszystkich tkanek w organizmie, w tym także do włosów. Po to, by były mocne, zdrowe i lśniące włosy, muszą regularnie otrzymywać sporą porcję tlenu. Niedobory witaminy B działają zatem w taki sposób, jakbyśmy odcięli włosy od dostępu do krwi, co spowoduje, że będą się szybciej niszczyć, łamać, wypadać, a nawet spowolni proces odrastania tych nowych.
Produkty bogate w witaminy B6 i B12 to między innymi te, które zawierają sporo białka: mięso, drób, ryby, jajka oraz soja.
Z kolei świetnym źródłem kwasu foliowego będą liściaste warzywa: kapusta, sałata, szparagi, kalafior, brokuły, brukselka, szpinak, ale także pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, pszenica, pomarańcze, awokado.
Olejki do włosów: jak działają? jaki nie obciąży?
Jest niezbędna do produkcji kolagenu - białka tkanki łącznej, które jest bardzo wytrzymałe na rozciąganie i odpowiedzialne za elastyczność skóry. Nasz organizm nie jest przystosowany do tego, by magazynować witaminę C, dlatego nie warto próbować "robić zapasy".
Lepiej upewnić się, że regularnie spożywamy produkty, które ją zawierają: owoce róży, papryczka chilli, nać pietruszki, czarna porzeczka, papryka, brukselka, truskawki, poziomki.
Czy częste mycie szkodzi włosom?
To jeden z niezbędnych mikroelementów. Jego niedobór spowalnia tempo wzrostu, źle wpływa na kondycję skóry, ale przede wszystkim sprzyja wypadaniu włosów. Regularne zażywanie pigułek antykoncepcyjnych oraz picie alkoholu znacznie obniża jego poziom w organizmie.
Dlatego, jeśli chcesz mieć zadbaną skórę i włosy, jedz produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, drób, owoce morza, ryby. Nieco mniej cynku znajdziesz w: jajkach i mleku. Poza produktami zwierzęcymi warto sięgnąć po pełne ziarno, orzechy, nasiona i warzywa strączkowe ale w tym wypadku przyswajanie mikroelementu jest nieco mniej skuteczne.
Fryzury na trening: sprawdź nasze propozycje z wybiegów
Włosy w znacznej części są zbudowane z białka, dlatego regularne dostarczanie im niezbędnych protein brzmi sensownie. Jednak badania pokazują, że codzienne jedzenie steków, nie wpłynie korzystnie na kondycję naszych włosów. Dieta bogata w tłuszcze podnosi poziom testosteronu, co z kolei prowadzi do utraty włosów. Warto postawić na chude mięso oraz ryby. Włącz do diety produkty sojowe, chude sery i twarogi, jajka, migdały fasolę oraz jogurt naturalny.
Używaj jej nie tylko do tego, by myć głowę. W ciągu dnia staraj się wypić przynajmniej 3 litry. Każda komórka naszego organizmu w sporym stopniu składa się z wody, dlatego odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich mechanizmów.