Autor diety strukturalnej, dr Marek Bardadyn, jest ekspertem w dziedzinie odżywiania i odchudzania oraz fizjologii treningu sportowego. Ponadto, zajmuje się profilaktyką i leczeniem schorzeń cywilizacyjnych. Dzięki diecie strukturalnej jesteśmy w stanie odmłodzić i zregenerować nasz organizm. Dodatkowo, dieta ta przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu masa ciała się obniża i stabilizuje. Dieta strukturalna opiera się głównie na naturalnych produktach, które mają dużą zawartość wartościowych składników odżywczych ? składniki mineralne, witaminy, przeciwutleniacze. Produkty te wspomagają proces oczyszczania organizmu, dzięki czemu wyzbywamy się z niego toksyn.
Zobacz: 7 rzeczy, które musisz wiedzieć zanim rozpoczniesz dietę eliminacyjną
Słowo dieta kojarzy nam się przede wszystkim z trudem i wyrzeczeniami oraz liczeniem kalorii. Wszystko to ma prowadzić do utraty zbędnych kilogramów. Dieta strukturalna nie jest dietą, która ma tylko odchudzić - ma również oczyścić nasz organizm z toksyn. Stosować może ją prawie każdy - osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, zadbać o siebie i swoje zdrowie. Według autora diety można ją również stosować, aby przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy, depresji czy miażdżycy. Czas stosowania jej zależy od nas samych. W momencie, w którym uzyskujemy wymarzoną wagę lub poczujemy się lepiej - przestajemy być na diecie. Ważne jest to, że w trakcie diety strukturalnej nie liczy się kalorii!
Zobacz: Czysta dieta. Stawiaj na naturalne produkty, od których nie utyjesz
Podstawowym założeniem diety strukturalnej jest spożywanie produktów strukturalnych. Właśnie one dostarczają nam minimalnej liczby kalorii, ale są cenne dla organizmu, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych (witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych). Poniżej produkty, które są polecane w diecie strukturalnej.
Produkty zbożowe: kasza gryczana, płatki owsiane, zarodki pszenne, kasza jaglana, otręby pszenne, kiełki pszenicy
Warzywa: czosnek, kapusta, marchew, brokuł, rzeżucha
Owoce: awokado, jagody czarne, wiśnie, ananas, banan
Orzechy i pestki: nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, orzechy brazylijskie
Produkty białkowe: soczewica, jaja, soja, tofu, tuńczyk
Tłuszcze: olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło
Napoje: woda mineralna, zielona herbata, napar ze skrzypu, sok brzozowy, kakao
Inne: melasa trzcinowa, gorzka czekolada, drożdże piwne
Zobacz: Dieta Taco Cleanse. 9 rzeczy, które powinnaś wiedzieć zanim zaczniesz ją stosować
Utrata masy ciała, obniżenie wieku biologicznego i oczyszczenie organizmu z toksyn to najważniejsze efekty, jakie uzyskasz po diecie strukturalnej. Dodatkowo, powinien poprawić się wygląd cery, wyniki badań krwi i obniży się poziom złego cholesterolu. Organizm wzmocni się, a brak toksyn i prawidłowa masa ciała sprawią, że poczujesz się lżej, twoje samopoczucie się poprawi i będziesz mieć dużo nowej, pozytywnej energii.
Składniki:
- średniej wielkości tortilla, najlepiej pełnoziarnista
- małe dojrzałe avocado
- 2 łyżki słonego sera typu feta lub koziego
- 3 rzodkiewki
- kilka plasterków ogórka
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, oregano
Przygotowanie:
Miękkie, dojrzałe avocado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę podważając ją nożem. Wyjmij łyżeczką miąższ z avocado do miski, rozgnieć dokładnie widelcem dodając sól i sok z cytryny (zapobiegnie to jego ciemnieniu). Posmaruj tortillę otrzymaną pastą z avocado, ułóż na niej ser oraz ulubione warzywa. Zwiń w rulon, posmaruj oliwą, posyp oregano i włóż tortillę na kilka minut do opiekacza lub grilla kontaktowego, możesz też grillować tortillę z dwóch stron na suchej patelni.
Przepis pochodzi ze strony www.dietastrukturalna.pl.
Zobacz: Dieta grejpfrutowa. Cytrusy pomogą ci schudnąć [10 ZASAD]