6 tuczących produktów, które powinnaś zacząć jeść

Chcesz się cieszyć smukłą sylwetką, więc eliminujesz z diety tłuszcz? To błąd! Tzw. zdrowe tłuszcze to najlepsi sprzymierzeńcy odchudzania. Dbają one o nasze zdrowie, poprawiają wygląd skóry i ułatwiają zrzucanie zbędnych kilogramów. Przedstawiamy ci 6 produktów, bogatych w zdrowe kwasy tłuszczowe, po które powinnaś sięgać regularnie.
Awokado to nie tylko doskonały dodatek np. do sałatek, ale i bogate źródło witamin Awokado to nie tylko doskonały dodatek np. do sałatek, ale i bogate źródło witamin Fot. Shutterstock

1. Awokado

Badania naukowe potwierdzają, że zjedzenie już połowy awokado powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami. Dzieje się głównie za sprawą dobrych tłuszczów, które w nim występują.

Awokado jest źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczów, w tym korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych - omega-9 (kwas oleinowy, ten samco w oliwie z oliwek). Zawiera również pełnowartościowe białko, witaminę A, C, K, H, PP, witaminy z grupy B, a także wapń, potas i fosfor.

Awokado jest świetnym źródłem błonnika, steroli i antyoksydantów. Znajdziemy w nim m.in. beta-sitosterol, luteinę, kryptoksantynę.

Jedzenie tego owocu poleca się m.in. osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, osobom z nadciśnieniem i miażdżycą naczyń, a także chcącym się pozbyć zbędnych kilogramów.

Zobacz: Dieta MIND. Poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko Alzheimera

Łosoś Łosoś Shutterstock

2. Łosoś

Warto włączyć do diety łososia, bo oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, wielką zaletą tej ryby jest występujący w niej cały arsenał cennych składników odżywczych, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Ponadto łosoś jest źródłem wartościowego, dobrze przyswajalnego przez człowieka białka w dużych ilościach, witaminy A, E, D, wiitamin z grupy B, cennych minerałów, głównie: magnezu, potasu, fosforu, selenu, jodu.

Tłuszcz zawarty w łososiu doskonale wpływa na zdrowie i dobrą formę. Można zatem jeść go dużo i w każdej postaci. I na pewno nie warto przejmować się wysoką kalorycznością tej ryby - zawarte w niej tłuszcze nie odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej, zamiast tego chronią nasze serce, układ krążenia, a także sprzyjają budowaniu odporności.

Zobacz: Dieta dr Ornisha. W zgodzie z własnym metabolizmem

Pistacje Pistacje www.seedguides.info

3. Orzechy pistacjowe

Orzechy pistacjowe zawierają dużo zdrowego tłuszczu - bo aż 48 gramów w około 100 gramach produktu - oraz niewielką ilość wody. Poza dobrymi tłuszczami, są doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin: C, A, E, B6, B1.

Regularne spożywanie nasion drzewa pistacjowego poprawia funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego. Powinny być spożywane przez osoby z nadwagą - oczywiście, w rozsądnych ilościach - osoby odchudzające się oraz sportowców. Poprawiają pracę serca oraz działanie naczyń krwionośnych, a ponadto regulują poziom cukru we krwi oraz prawidłową wagę ciała. Obniżają również poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Zobacz: Łosoś pieczony, wędzony, grillowany jako element zdrowej diety

Pestki dyni Pestki dyni www.thehealthymaven.com

4. Pestki dyni

Pestki dyni są bogatym źródłem przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też błonnika, witamin i składników mineralnych.

Są szczególnie polecane są osobom z anemią, gdyż zawierają dużo żelaza.

Dzięki wyjątkowej kombinacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli -  zapobiegają miażdżycy. Olej z pestek dyni należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych, a dodatkowo pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego.

Warto sięgać po pestki dyni - pomagają w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, działają  odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy.

Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

Zobacz: Jak jeść siemię lniane

5. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, nie przez przypadek, jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej uważanej za najzdrowszy model żywienia. Istnieje wiele badań, które udowodniły jej szerokie, prozdrowotne właściwości.

Przede wszystkim oliwa, dzięki bogactwu zdrowych kwasów tłuszczowych jest pomocna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych: otyłości, choroby wieńcowej czy cukrzycy. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Pomaga w zaburzeniach trawienia, w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i pęcherzyka żółciowego. Co ciekawe wykazano także działanie ochronne na układ nerwowy, dzięki czemu może stanowić element profilaktyki choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Zobacz: Kasza jaglana odkwasza i nie zawiera glutenu

siemię lniane siemię lniane www.stressfree.pl

6. Siemię lniane

Siemię lniane ma niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze. Działa osłaniająco i regenerująco. Jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminę E.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach lnu regulują poziom dobrego cholesterolu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Ponadto sprawiają, że nasze włosy są błyszczące, a paznokcie mocne.

Nasiona lnu to prawdziwa skarbnica korzyści dla zdrowia i urody. Pielęgnuje on cerę chroniąc ją przed utratą wody i wpływa na poprawę elastyczności skóry.

Zobacz: Czym się różni ryż dziki od czarnego

Więcej o:
Copyright © Agora SA