Prosty przepis: świąteczne bezglutenowe ciasteczka

Świąteczne wypieki nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto szukać nowych i pysznych rozwiązań. Korzenne, aromatyczne ciasteczka przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej i dbającym o szczupłą sylwetkę.

Komosa ryżowa (quinoa), na bazie której przygotowane są ciasteczka jest bogata w białko oraz w błonnik. Możemy ją zmielić lub wykorzystać gotową mąkę z komosy ryżowej.

dcfdcf Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Ciasteczka są bardzo aromatyczne, lekko chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Dodatek melasy sprawia, że mają niepowtarzalny smak.

Składniki:

3/4 szklanki komosy ryżowej

1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki melasy

1 jajko

1/2 szklanki

1/2 szklanki wegańskiej margaryny Earth Balance (lub zwykłej margaryny do wypieków)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik na 180 stopni, lekko spryskać blachę do pieczenia olejem. Quinoę zmielić na drobny proszek. W średniej misce połączyć mąkę, proszek quinoa, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, sól. W dużej misce ubić razem margarynę, brązowy cukier, jajko i melasę na gładką masę. Połączyć wszystkie składniki i dodać quinoe. Wyrobić ciasto i formować małe kuleczki. Ułożyć na blasze i piec 10 minut na złoty kolor. (Po wyciągnięciu z pieca można je nieco spłaszczyć). Odstawić do ostygnięcia.

porcja: 28 ciasteczek

ciasteczko: 93 kcal

dcfdcf popsugar.com popsugar.com

cffccffc popsugar.com Przepis pochodzi z: popsugar.com

sfdsfd popsugar.com popsugar.com

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Agora SA