Masz przypadkiem w lodówce rukolę i brokuły? Jeśli tak - idealnie - to podstawowe składniki oczyszczającej zupy Gwyneth Paltrow, którą pokochało już wiele gwiazd. Zupa jest dziecinie prosta, idealnie sprawdza się przy niskich temperaturach, a dodatkowo dostarcza nam sporą dawkę witamin i mikroelementów, co jest szczególnie istotne w okresie zimowym.
Do dzieła!
rukola Rukola nadaje zupie lekko pikantnego smaku. Rukola nadaje zupie lekko pikantnego smaku.
Gwyneth podkreśla, że podstawowy przepis możemy modyfikować wedle uznania, np. dodają do zupy cukinię, zielony groszek, bazylię. Świetnie smakuje z dodatkiem marchwi i imbiru.
Składniki (2 porcje):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
1/2 cebuli, pokrojona w kostkę
1 główka brokułu, pokrojona na małe różyczki
2 i 1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
3/4 szklanki rukoli
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w średniej wielkości garnku, dodać czosnek, cebulę i dusić minutę. Dodać brokuły i gotować ok. 4 minuty. Następnie dodać wodę, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, potem obniżyć temperaturę i gotować ok. 8 minut aż brokuły staną się miękkie. Dodać rukolę i zblendować. Całość doprawić cytryną.
kk popsugar.com popsugar.com
1 porcja: 129 kcal
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII - TUTAJ