Serwatka a odchudzanie

Serwatka to samo zdrowie, choć od wielu lat jest w Polsce niedoceniana! To niemal klarowna ciecz, która jest pozostałością po całkowitym ścięciu mleka krowiego. Z racji na wiele zdrowotnych właściwości, serwatka została uznana za lek w Stanach Zjednoczonych i nadal prowadzone są nad nią staranne badania. W dodatku odkryto, że... odchudza!

Co to jest serwatka?

Serwatka jest w 5% złożona z laktozy, w 1% z białka, w 0,5% z tłuszczu, a resztę stanowią witaminy i sole mineralne. Powstaje jako uboczny produkt w czasie produkcji sera i w przemyśle przetwarzana jest na paszę, albo też coraz częściej wykorzystywana do tworzenia napojów mlecznych na bazie serwatki.

Może również ulec sproszkowaniu - w postaci takich preparatów białkowych jest też najzdrowsza i sprawdza się jako suplement diety dla sportowców oraz wszystkich osób, które pragną dbać o swoją linię. Do celów kosmetycznych można również przygotować serwatkę w swoim własnym domu - wystarczy użyć zsiadłego mleka, przecedzając je przez gazę i sitko.

Co jest zdrowsze: jogurt czy serek wiejski?

Serwatka - właściwości

Czy serwatka jest zdrowa? Bardzo! Została nawet uznana za lek w Stanach Zjednoczonych i trwają prace nad uczynieniem tego samego w Kanadzie. Białka serwatkowe potrafią leczyć nadciśnienie, wpływają pozytywnie na błonę śluzową żołądka, regulują wydzielanie insuliny, a także działają przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo.

Serwatka posiada nawet działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek rakowych w organizmie. W Niemczech serwatkę można kupić w sklepach - tak jak w Polsce jogurt. Na naszych półkach sklepowych próżno jednak jej szukać - ale występuje w postaci sproszkowanej, a zresztą można ją przygotować we własnym domu. Serwatka powinna być często spożywana, zwłaszcza przez osoby mające problemy z odpornością - wzmacnia bowiem organizm i ułatwia walkę z wieloma chorobami, a nawet je eliminuje.

Co jeść przed treningiem i po treningu

Serwatka - zastosowanie

Z racji na swoje niezwykłe właściwości, białko serwatkowe znajduje zastosowanie w medycynie, ale również w kosmetyce. Nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę, jak serwatka wspaniale działa na skórę - wystarczy użyć jej jak toniku, a cera pięknie się wygładzi.

Ten zielono-żółty płyn wykorzystywany był o wiele wcześniej - już w Starożytności. Była popularnym napojem w XVII i XVIII wieku, a w wieku XIX polecano kąpiele w niej. W ten sposób można było doskonale nawilżyć suchą i szorstką skórę. Jednym z niecodziennych właściwości serwatki jest również redukcja stresu - stąd jej rosnąca popularność w medycynie naturalnej, a także coraz większe zainteresowanie naukowców jej działaniem.

Co jeść, aby wzmacniać odporność?

Serwatka a odchudzanie

Jak jednak serwatka wpływa na naszą wagę? Po jej spożyciu, organizmowi dostarczone zostaje białko, które daje nam energię do treningu oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas. Nie jesteśmy wciąż głodni i nie podjadamy - możemy się skupić na ćwiczeniach i mniej jeść. Zwłaszcza potraw tłustych i słodyczy, na które - dzięki serwatce - niemal w ogóle nie mamy ochoty.

Nie od dziś wiadomo też, że sportowcy walczący o przyrost masy mięśniowej potrzebują dużo białka w diecie, aby móc zrealizować swoje plany. Stąd stosowanie przez nich różnego rodzaju odżywek białkowych - w których znajdują się białka serwatki. To białko, które szybko się wchłania i dodatkowo wspomaga regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Warto ją stosować!

Więcej o:
Copyright © Agora SA