Dieta Shred: 10 przekąsek do 100 kalorii

Przekąski do 100 kalorii możesz zawsze mieć przy sobie albo na szybko przygotować, kiedy dopada cię ochota na jedzenie. Dietetyczne przekąski zapobiegają napadom głodu i powodują, że w głównymi posiłkami spożywamy mnie kalorii.

Dieta Shred - twórca, menu na pierwszy dzień, konkurs!

1. Banan w czekoladzie

Banan w czekoladzie

- 1/2 mrożonego banana w plasterkach

- 2 kostki czekolady

Plastry banana polej 2 kostkami czekolady roztopionej w mikrofalówce.

2. Jogurt z miodem

Jogurt z miodem

- 1/2 szklanki jogurtu greckiego

- łyżeczka miodu

- szczypta cynamonu

Jogurt przełóż do miseczki, polej miodem i oprósz cynamonem.

3. Sałatka z owoców leśnych

Najobficiej cenne polifenole występują w jeżynach, czarnych porzeczkach, czarnym bzie, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach, żurawinie i czerwonej kapuście.Najobficiej cenne polifenole występują w jeżynach, czarnych porzeczkach, czarnym bzie, bakłażanach, malinach, aronii, wiśniach, żurawinie i czerwonej kapuście. Shutterstock Shutterstock

- szklanka owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, truskawki)

- łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy

Umyte i osuszone owoce wsyp do miseczki i polej sokiem pomarańczowym.

4. Kromka z orzechowo-cynamonową nutą

Fot. 123RF

- kromka chrupkiego pieczywa graham

- łyżeczka masła orzechowego

- szczypta cynamonu

Chleb posmaruj masłem orzechowym i posyp cynamonem.

5. Marchewki z hummusem

Fot. Marcin Klaban

- 10 marchewek mini

- 2 łyżki hummusu

Marchewki maczaj w hummusie.

6. Pomidory zapiekane z serem

Pomidory faszerowane karczochami i serem ManouriPomidory faszerowane karczochami i serem Manouri Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja

- 2 małe pomidory

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki parmezanu

Umyte pomidory przekrój na pół, obtocz w bułce, posyp parmezanem i zapiecz w gorącym piekarniku.

7. Czipsy z jarmużu

chipsy z jarmużuchipsy z jarmużu shutterstock shutterstock

- 1/2 szklanki porwanych liści jarmużu

- łyżeczka oliwy

Porwane liście jarmużu wymieszaj z oliwą. Rozłóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz, aż będą chrupiące.

8. Fasola na ostro

Zupa błonnikowa z czerwonej fasoli i pomidorówZupa błonnikowa z czerwonej fasoli i pomidorów Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl, stylizacja Zuzanna Wiciejowska Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta, stylizacja Zuzanna Wiciejowska

- 1/4 szklanki ugotowanych nasion fasoli (czerwonej lub czarnej)

- łyżka ostrej salsy

- łyżka jogurtu naturalnego

Fasolę wymieszaj z salsą, podawaj z jogurtem.

9. Morele nadziewane serem pleśniowym

Morele suszoneMorele suszone Fot. bitt24/Shutterstock.com Fot. bitt24/Shutterstock.com

- 3 suszone morele

- łyżka sera pleśniowego

Owoce namocz w ciepłej wodzie, odcedź. Pokrusz ser pleśniowy. Nafaszeruj kawałkami sera.

10. Sałatka zielono-czerwona

Sałatka ze szpinaku i truskawekSałatka ze szpinaku i truskawek Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

- szklanka świeżych liści szpinaku

- 1/2 szklanki pokrojonych truskawek

- łyżka octu balsamicznego

Umyj i osusz liście szpinaku, wymieszaj z umytymi i pokrojonymi truskawkami. Polej octem balsamicznym.

Dietetyczne przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przekąski

Książka "Shred: Rewolucyjny program odchudzania" jest do kupienia na  Kulturalnysklep.pl

Materiały partnerów

zobacz wybrane produkty

Więcej o:
Copyright © Agora SA