Dieta dr Budwig

W swoich założeniach opiera się  na specyficznych właściwościach oleju lnianego wysoko-linolenowego, a dokładnie jednego z kwasów tłuszczowych których tenże jest źródłem, kwasu alfa-linolenowego.

Zdaniem dr Budwig odpowiednia podaż w/w składnika diety, przy zachowaniu odpowiedniej higieny żywienia, jest gwarancją nie tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. Dr Budwig poleca spożywanie specjalnej pasty serowo-lnianej, jako nieodłącznego elementu jadłospisu. Z diety należy też wykreślić wszelkie rafinowane tłuszcze, wysoko przetworzoną żywność, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Zabronione są teką ze konserwanty, barwniki i inne "podejrzane" dodatki do żywności. Autorka odradza również smażenie potraw. Jadłospis należy komponować w oparciu o nisko przetworzoną, naturalną żywność, a potrawy wzbogacać wspomnianą pastą na którą przepis podajemy poniżej.

5 łyżek oleju na 100g chudego sera wiejskiego (cottage), doprawiamy pieprzem i solą, przechowujemy w lodówce.

Mimo iż literatura naukowa wspiera tezę, wg której kwasy tłuszczowe omega-3 spożywane w odpowiedniej dawce przyczyniały się wyraźnie do zachowania zdrowia i dobrej formy fizycznej i psychicznej, o tyle niekoniecznie dowodzi deklarowanej skuteczności w tym względnie zaleceń żywieniowych dr Budwig.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.