Gazeta.pl > fitness >  zdrowie

Ważna witamina B12

22.03.2011
A A A Drukuj
łosoś

łosoś

Niedobory witamin mogą mieć poważne skutki zdrowotne. Czy wiesz za co odpowiada witamina B12 i jak wpływa na mózg?

Badania opublikowane na łamach pisma Neurolgy polegały na ocenie objętości mózgu i jej korelacji z poziomem witaminy B12 we krwi. Badanych podzielono na trzy grupy, w zależności od poziomu witaminy we krwi i obserwowano przez pięć lat, co roku wykonując rezonans magnetyczny ich mózgów. Po tym czasie stwierdzono, że mózgi osób z najniższym poziomem witaminy B12 we krwi straciły na objętości dwa razy bardziej niż mózgi osób, których krew zawierała nawięcej tej witaminy.

Prawidłowe stężenie witaminy B12 w surowicy krwi wynosi 118-664 pmol/l.

Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Bierze też udział w produkcji czerwonych krwinek, a każda komórka ciała potrzebuje jej, aby składniki odżywcze zamienić w energię. Bez obecności witaminy B12 zaburzeniu ulega proces syntezy DNA, a także niezbędnych kwasów tłuszczowych, podnosi się poziom homocysteiny, zwiększając ryzyko powstania chorób układu krążenia.

Niedobór witaminy B12 może wywołać anemię, chroniczne zmęczenie, zaburzenia pracy układu nerwowego, kłopoty z pamięcią i biegunki.

Oto najlepsze naturalne źródła witaminy B12: łosoś, pstrąg, łupacz, tuńczyk, wątróbka, małże, chuda wołowina, mleko.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX