Witamina B1 - zadbaj o swoje samopoczucie i zdrowie

Witamina B1 (tiamina), podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B, jest w dużej mierze odpowiedzialna za prawidłowe działanie Twojego układu nerwowego: poprawia nastrój, łagodzi napięcie i podnosi sprawność intelektualną. Zobacz, co wyjątkowego ma w sobie witamina B1 i dlaczego warto zadbać o jej obecność w Twoich posiłkach.

Witamina B1 - występowanie

Gdzie występuje witamina B1? W Polsce jej głównym źródłem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, mięso oraz wędliny (zwłaszcza wieprzowina).Tiamina gromadzi się głównie w zewnętrznej warstwie ziaren zbóż, więc łuskanie i inna obróbka technologiczna zabija naturalne źródło witamin (podobnie zresztą jak dodawanie do ciasta proszku do pieczenia). Oczywiście można także uzupełniać straty w organizmie podczas suplementacji, np. tabletkami Vitaminum B1 Forte, ale nigdy nie da to takich efektów jak dobrze zbilansowana dieta.

Najcenniejsze produkty z witaminą B1 to przede wszystkim: chleb graham (0,23mg/100g produktu), suche nasiona fasoli (0,67mg), mięso wieprzowe (0,72 mg) oraz suche nasiona grochu (0,77mg). Niestety - przy obróbce kulinarnej straty tiaminy sięgają od 20 do 50%.

Witamina B6 - gdzie ją znajdziesz i czym grożą niedobory?

Witamina B1 - na co działa i dlaczego jest taka ważna?

Pozytywny wpływ witaminy B1 na procesy zachodzące w ludzkim organizmie jest niemalże nieoceniony. Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także uczestniczy w spalaniu cukrów , więc wspiera układ pokarmowy. Stanowi ważny składnik tkankowych układów enzymatycznych oraz ma swój udział we wspomaganiu procesu wzrostu i rozwoju kości.

Co ciekawe, witamina B1 może pomóc w uśmierzaniu bólu i przyspieszać gojenie ran, stąd bywa wykorzystywania w ich leczeniu. Ci, którzy mają za mało tiaminy, są częściej atakowani przez owady, zwłaszcza komary (ze względu na niedobór substancji odstraszających). Pamiętaj o tym przed wycieczką nad jezioro czy pod namiot!

Objawy niedoboru witaminy B1

Brak lub niedobór witaminy B1 mogą mieć tragiczne skutki dla Twojego organizmu. Najbardziej rozsławioną dolegliwością, wynikającą z tego zaniedbania, jest choroba beri-beri, czyli porażenie nerwów i atrofia mięśni kończyn. Beri-beri jest skrajną i bardzo rzadką formą awitaminozy, co oczywiście nie znaczy, że możesz zlekceważyć odpowiednie dawkowanie tiaminy.

Niedobór witaminy B1 może także spowodować niewydolność krążenia (powiększenie wymiarów serca i jego przyspieszoną akcję, a nawet obrzęki górnych i dolnych kończyn) oraz dysfunkcje w centralnym układzie nerwowym (m.in. zaburzenia koncentracji, pamięci i równowagi emocjonalnej czy oczopląs). Brak dostatecznej ilości tiaminy wpływa też negatywnie na trawienie i może wywołać zakłócenia w tym zakresie - nudności, biegunki, wymioty, utratę apetytu. Niskokaloryczne diety , tak ukochane przez kobiety, bardzo często kończą się niedoborem B1; upewnij się, czy nie dokuczają Ci pierwsze objawy i czy nie potrzebujesz odpowiedniej suplementacji.

Co, jeśli przedawkujesz? Nadmiar witaminy B1

Jak w przypadku wszystkich witamin, przyjmowanie witaminy B1 w zbyt dużych ilościach może mieć szkodliwy wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu. Pocieszeniem jest jednak fakt, że przedawkowanie B1 występuje wyjątkowo rzadko. Hiperwitaminoza z powodu tiaminy nie należy też do najtragiczniejszej w skutkach: objawia się jedynie lekkimi dolegliwościami, takimi jak zawroty głowy, drżenia mięśni czy ogólna nadwrażliwość. Rzadziej występują zaburzenia rytmu serca czy reakcje na tle alergicznym . Mimo wszystko warto zachować umiar i nie narażać własnego zdrowia na niepotrzebne ryzyko. Pamiętaj: więcej nie zawsze znaczy lepiej!

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1

Żeby dobrze wyczuć granicę między niedoborem a przedawkowaniem, konieczne jest zaznajomienie się z zalecanymi dziennymi dawkami witamin dla poszczególnych osób. W zależności od tego, ile masz lat, jakiej jesteś płci i jaką masz kondycję fizyczną powinieneś zapewnić sobie odpowiednio zróżnicowane dawki.

Ze względu na bardzo małe ilości tiaminy, jakie przyjmujemy, różnice są ledwie uchwytne i wahają się od 0,7 mg do 2,0 mg na dobę. Przykładowo: niemowlęta nie powinny przyswajać więcej niż 0,8 mg, panie po sześćdziesiątce - 1,4 mg, a panowie w tym samym wieku: 1,5 mg. Kobietom i mężczyznom w przedziale wiekowym od 19-60 lat zaleca się dawki odpowiednio 1,7-2,0 mg i 1,8-2,0 mg, czyli norma dla obu płci jest niemal identyczna. Sytuacja ulega zmianie jedynie po ciąży - kobiety karmiące powinny przyjmować aż 2,2 mg witaminy B1. Ryzyko błędu jest zatem znikome: wystarczy, że poświęcisz odrobinę czasu na przemyślenie swojego jadłospisu i dobierzesz odpowiednie produkty, a Twój organizm odwdzięczy Ci się za to z nawiązką.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA