10 najzdrowszych produktów

17.05.2011 08:01
Fitness and healthy food lifestyle concept

Fitness and healthy food lifestyle concept (fotolia.pl)

Zrób listę i zabierz na zakupy!

1. Niesolone lub lekko solone orzechy

orzechyFot. Shutterstock

Mają aż trzy razy więcej białka i błonnika niż czipsy ziemniaczane. W związku z tym o wiele lepiej sycą niż bezwartościowe i zwykle mocno solone czipsy. Aby nie przesadzić z ilością zjedzonych w ten sposób kalorii, żuj orzechy powoli i nie sięgaj po nie raz za razem, a organizm zdąży się nasycić zanim pochłoniesz zbyt dużą liczbę kalorii.

2. Fasola z puszki o niskiej zawartości soli

Frisch ausgepahlte Feuerbohnen ( Phaseolus ) , sehr attraktive Optik SLOWA KLUCZOWE: Prunkbohne Sp tsommer quer Garten draussen Ernte Samen Herbst Kerne GEM<SE Portrait FLORISTIK Bohnen Kletterbohnen Stangenbohnen 000 msgnp13Fot. Mak Media

Fasola jest doskonałym źródłem białka, związków fitochemicznych. Wszystkie główne rodzaje fasoli są dostępne w wersjach mniej dosalanych (czytaj etykiety!), a w dodatku są proste w użyciu. Wystarczy otworzyć puszkę, opłukać, odsączyć i dodać fasolę do sałatki, zapiekanki lub  innego dania.

3. Tuńczyk lub łosoś (pieczony, z grilla, albo smażony na łyżce oliwy)

Łosoś Shutterstock

Ryby morskie to bogate źródło przyjaznych sercu kwasów omega-3, białka, witaminy E. My, Polacy, zjemy ich zdecydowanie za mało.

4. Niedosładzane albo mało słodzone błyskawiczne płatki owsiane

płatki owsiane, bananyFot. Shutterstock

Korzystanie z tradycyjnych płatków owsianych to oczywiście najlepszy pomysł, ale kto ma rano czas je gotować? Dlatego proponujemy skorzystanie z płatków błyskawicznych. Ugotuj je w mleku o obniżonej zawartości tłuszczu zamiast w wodzie, a przygotujesz posiłek bogaty w błonnik i zawierający białko i wapń. Gdy będą się gotować (wystarczą 2 minuty!), wyciągnij z zamrażalnika owoce - jagody, maliny, jeżyny, albo sięgnij po garść suszonych - np. żurawiny i dodaj je do gotowej owsianki.  Idealne śniadanie gotowe!

5. Całe ziarna zbóż

płatki zbożoweShutterstock

Prawie każda rodzina ma  w spiżarni przynajmniej kilka pudełek płatków śniadaniowych. Ale czy są one zdrowe? Najlepsze płatki to takie, które jako pierwszy składnik mają na etykiecie wymienione pełne ziarna i zawierają przynajmniej 5 g błonnika w porcji i nie więcej niż 8 g cukru w porcji. Jeśli cukier w płatkach pochodzi z suszonych owoców, wszystko jest w porządku nawet jeśli jest go nieco więcej niż 8 g.

6. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Oliwa z oliwekfot. Sebastian Duda / shutterstock.com

Zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki fitochemiczne czynią z oliwy z oliwek doskonały dodatek do zimnych posiłków i do gotowania. Oliwa z oliwek nadaje się do zwilżania chleba (zamiast masła), sałatek, pieczenia ryb i kurczaka. Do smażenia natomiast idealny jest olej rzepakowy.

7. Całe ziarna pszenicy lub razowe makarony

Makaron razowy z szyjkami rakowymiFot. Shutterstock

Na przygotowanie zdrowego obiadu potrzebujesz tylko 10 minut, o ile masz pod ręką razowy makaron. Porcja dla jednej osoby (55 g) to 6 g błonnika, 7 g białka i mnóstwo związków fitochemicznych  pochodzących z pełnego ziarna. Dla porównania: biały makaron w identycznej porcji zawiera 1,8 g błonnika.

8. Ziarna quinoa (komosa)

02.02.2011 WARSZAWA  SESJA JEDZENIE DO PRZEPISU ZIARNO NA ZDJECIU KOMOSA RYZOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA PALCE LIZAC FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI   SLOWA KLUCZOWE: ZYWNOSC DZIECIARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i można je gotować jak ryż. Zawierają dwa razy więcej błonnika, białka i żelaza niż ryż brązowy! Kaloryczność obu produktów jest taka sama: ? szklanki suchego produktu to 170 kcal.  Gotowane ziarna quinoa można dodawać do sałatek, zup, gulaszu

9. Zielona herbata

zielona herbata123RF

Każdy łyk zielonej, niesłodzonej herbaty to bezcenny zastrzyk antocjanów,  proantocjanów i katechin. Są to związki fitochemiczne, które działają przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Jeśli będziesz pić zieloną herbatę zamiast niezdrowych, słodzonych i barwionych napojów, to zrobisz duży krok ku zdrowej diecie.

10. Gorzka czekolada (60% kakao lub więcej)

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Shutterstock

Kakao zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (flawonoidów). Gorzka czekolada poprawia także nastrój, redukuje ryzyko powstawania chorób układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę. Nie wolno jednak zapominać, że ten smakołyk jest kaloryczny (zawiera tłuszcz i cukier - ale mniej niż zwykła czekolada mleczna). Dlatego należy ją jeść w kontrolowanych ilościach.

WIĘCEJ PORAD PRZECZYTASZ TUTAJ.

Komentarze (9)
Zaloguj się
  • godeliva

    Oceniono 7 razy 7

    Zywnosc z puszki , przedstawiana jako najzdrowsza? Czy autor nie powinien skonsultowac sie ze znawca tematu, zanim powypisuje takie bzdury?. Najbardziej rozbawila mnie fasola z puszki, rewelacja!

  • fragles102

    Oceniono 3 razy 3

    a to wszystko w lidlu

  • Gość: pieniadzeukradnij

    Oceniono 1 raz 1

    @pieniadzezrobsam: to moze powiesz nam wszystkim co takiego twoj szanowny kolega znalazl w puszkach z Azji? napisac mogles od razu, ale pewnie potrzebujesz troche czasu na sprawdzenie w internecie co moze byc w puszkach zamiast tunczyka..

  • jan_telecki

    Oceniono 1 raz 1

    tunczyk? ha ha ha

    wpiszcie sobie w google: tunczyk rtęć

  • la_salchicha_mas_grande

    Oceniono 1 raz 1

    Doskonała jest też tzw. "codzienna porcja warzyw" w postaci tej zupki z torebki ;)
    No, może nie doskonała, ale nie gorsza od paru tu wymienionych... puszek.

  • Gość: sabat

    Oceniono 2 razy 0

    nie ma na Ziemi rejonów absolutnie czystych ekologicznie. Trzeba wybierać produkty z rejonów najmniej zanieczyszczonych. Rtęć w tuńczyku? Jasne, ale w jednym mniej, w drugim więcej...
    Ktoś zna morska rybę, która jest absolutnie pozbawiona szkodliwych substancji?

  • kretynofil

    0

    A ile czekolady powinno się dziennie spożywać?

  • Gość: sterta

    0

    ryba z Azji w puszcze ma się tak do uczciwego produktu: ryba w puszcze jak hodowlana wołowina do wołowiny z krowy wypasanej na łące. Warzywa ekologiczne i warzywa sztucznie pędzone też się od siebie różnią...

  • Gość: ania

    0

    warzywa już nie są zdrowe? ani ryby?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX