Gazeta.pl > fitness >  odżywianie

10 najzdrowszych produktów

17.05.2011
A A A Drukuj
Kilka dni temu podaliśmy listę 9 najmniej zdrowych produktów. Teraz czas wskazać te, których jedzenie ma sens.

1. Niesolone lub lekko solone orzechy
Mają aż trzy razy więcej białka i błonnika niż czipsy ziemniaczane. W związku z tym o wiele lepiej sycą niż bezwartościowe i zwykle mocno solone czipsy. Aby nie przesadzić z ilością zjedzonych w ten sposób kalorii, żuj orzechy powoli i nie sięgaj po nie raz za razem, a organizm zdąży się nasycić zanim pochłoniesz zbyt dużą liczbę kalorii.

2. Fasola z puszki o niskiej zawartości soli
Fasola jest doskonałym źródłem białka, związków fitochemicznych. Wszystkie główne rodzaje fasoli są dostępne w wersjach mniej dosalanych (czytaj etykiety!), a w dodatku są proste w użyciu. Wystarczy otworzyć puszkę, opłukać, odsączyć i dodać fasolę do sałatki, zapiekanki lub
innego dania.

3. Tuńczyk lub łosoś z puszki z niską zawartością soli
Ryby morskie to bogate źródło przyjaznych sercu kwasów omega-3 i smaczny dodatek do pieczywa. W puszcze zawierającej 141 gramów produktu jest aż 26 g wysokiej jakości białka!

4. Niedosładzane albo mało słodzone błyskawiczne płatki owsiane
Korzystanie z tradycyjnych płatków owsianych to oczywiście najlepszy pomysł, ale kto ma rano czas je gotować? Dlatego proponujemy skorzystanie z płatków błyskawicznych. Ugotuj je w mleku o obniżonej zawartości tłuszczu zamiast w wodzie, a przygotujesz posiłek bogaty w błonnik i zawierający białko i wapń. Gdy będą się gotować (wystarczą 2 minuty!), wyciągnij z zamrażalnika owoce - jagody, maliny, jeżyny, albo sięgnij po garść suszonych - np. żurawiny i dodaj je do gotowej owsianki.  Idealne śniadanie gotowe!

5. Całe ziarna zbóż
Prawie każda rodzina ma  w spiżarni przynajmniej kilka pudełek płatków śniadaniowych. Ale czy są one zdrowe? Najlepsze płatki to takie, które jako pierwszy składnik mają na etykiecie wymienione pełne ziarna i zawierają przynajmniej 5 g błonnika w porcji i nie więcej niż 8 g cukru w porcji. Jeśli cukier w płatkach pochodzi z suszonych owoców, wszystko jest w porządku nawet jeśli jest go nieco więcej niż 8 g.

6. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy
Zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe i związki fitochemiczne czynią z oliwy z oliwek doskonały dodatek do zimnych posiłków i do gotowania. Oliwa z oliwek nadaje się do zwilżania chleba (zamiast masła), sałatek, pieczenia ryb i kurczaka. Do smażenia natomiast idealny jest olej rzepakowy.

7. Całe ziarna pszenicy lub razowe makarony
Na przygotowanie zdrowego obiadu potrzebujesz tylko 10 minut, o ile masz pod ręką razowy makaron. Porcja dla jednej osoby (55 g) to 6 g błonnika, 7 g białka i mnóstwo związków fitochemicznych  pochodzących z pełnego ziarna. Dla porównania: biały makaron w identycznej porcji zawiera 1,8 g błonnika.

8. Ziarna quinoa (komosa)

Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i można je gotować jak ryż. Zawierają dwa razy więcej błonnika, białka i żelaza niż ryż brązowy! Kaloryczność obu produktów jest taka sama: ? szklanki suchego produktu to 170 kcal.  Gotowane ziarna quinoa można dodawać do sałatek, zup, gulaszu

9. Zielona herbata
Każdy łyk zielonej, niesłodzonej herbaty to bezcenny zastrzyk antocjanów,  proantocjanów i katechin. Są to związki fitochemiczne, które działają przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Jeśli będziesz pić zieloną herbatę zamiast niezdrowych, słodzonych i barwionych napojów, to zrobisz duży krok ku zdrowej diecie.

10. Gorzka czekolada (60% kakao lub więcej)
Kakao zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (flawonoidów). Gorzka czekolada poprawia także nastrój, redukuje ryzyko powstawania chorób układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę. Nie wolno jednak zapominać, że ten smakołyk jest kaloryczny (zawiera tłuszcz i cukier - ale mniej niż zwykła czekolada mleczna). Dlatego należy ją jeść w kontrolowanych ilościach.

Dołącz do nas na Facebooku

Komentarze (9)
Zaloguj się
  • godeliva

    Oceniono 7 razy 7

    Zywnosc z puszki , przedstawiana jako najzdrowsza? Czy autor nie powinien skonsultowac sie ze znawca tematu, zanim powypisuje takie bzdury?. Najbardziej rozbawila mnie fasola z puszki, rewelacja!

  • Gość: pieniadzeukradnij

    Oceniono 1 raz 1

    @pieniadzezrobsam: to moze powiesz nam wszystkim co takiego twoj szanowny kolega znalazl w puszkach z Azji? napisac mogles od razu, ale pewnie potrzebujesz troche czasu na sprawdzenie w internecie co moze byc w puszkach zamiast tunczyka..

  • jan_telecki

    Oceniono 1 raz 1

    tunczyk? ha ha ha

    wpiszcie sobie w google: tunczyk rtęć

  • la_salchicha_mas_grande

    Oceniono 1 raz 1

    Doskonała jest też tzw. "codzienna porcja warzyw" w postaci tej zupki z torebki ;)
    No, może nie doskonała, ale nie gorsza od paru tu wymienionych... puszek.

  • Gość: sabat

    Oceniono 2 razy 0

    nie ma na Ziemi rejonów absolutnie czystych ekologicznie. Trzeba wybierać produkty z rejonów najmniej zanieczyszczonych. Rtęć w tuńczyku? Jasne, ale w jednym mniej, w drugim więcej...
    Ktoś zna morska rybę, która jest absolutnie pozbawiona szkodliwych substancji?

  • Gość: sterta

    0

    ryba z Azji w puszcze ma się tak do uczciwego produktu: ryba w puszcze jak hodowlana wołowina do wołowiny z krowy wypasanej na łące. Warzywa ekologiczne i warzywa sztucznie pędzone też się od siebie różnią...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX