Gazeta.pl > fitness >  odżywianie

10 przepisów na dania z tofu

MD
15.02.2013 09:01
A A A Drukuj
Tofu

Tofu (Fot. Shutterstock)

Zapewne nie raz zastanawiałaś się czy spróbować tofu. Białe, gumowate kostki nie wyglądają zachęcająco, a pomysły na ich przyrządzenie też szybko nie przychodzą do głowy. Warto jednak włączyć je do diety, bo mają wiele zalet - służą zdrowiu i urodzie. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie 10 przepisów na dania z tofu - pyszne i zdrowe sałatki, makarony i chrupiące przystawki.

Dlaczego warto jeść tofu?

 

Tofu, nazywany twarożkiem lub serem sojowym powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Znane jest z kuchni azjatyckiej oraz z diety wegetarian jako alternatywa dla mięsa. Czy warto jeść tofu? Jest przecież prawie bezsmakowe i gumowate. Wystarczy jednak nauczyć się je przyrządzać i włączyć do diety. A to dlatego, że zawiera pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone, witaminy - A, E, z grupy B, a także lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Tofu nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne. Dzięki przeciwutleniaczom i fitoestrogenom zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, chroni przed nowotworami. Fitoestrogeny mają jeszcze jedną ważną zaletę - zmniejszają objawy PMS oraz łagodzą klimakterium. Wpływają też korzystnie na jędrność skóry.

Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe i sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane na słodko i słono.

Jak można wykorzystać tofu?

 

1. Azjatyckie warzywa z tofu. Podsmaż mieszankę chińskich warzyw, dodaj sos sojowy i pikantny sos chilli. Dorzuć tofu i smaż, aż nabierze złotego koloru. Posyp sezamem i kiełkami fasoli.

2. Zapiekanka z warzywami. Pokrój w dużą kostkę: ziemniaki, cukinię, paprykę, bakłażana. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż pół godziny, dodaj pokrojone tofu i rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszaj, dopraw ulubionymi przyprawami i włóż do piekarnika na 15 minut.

3. Sałatka z tofu. Przygotuj ulubione warzywa - może to być ogórek, pomidor i papryka, mieszanka sałat (masłowa, roszponka, rukola) lub liście szpinaku (tzw. baby). Tofu zamarynuj w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku, starty na tarce imbirze i sosie sojowym. Po 15 minutach wyjmij je z marynaty i usmaż. Marynatą polej warzywa. Dodaj tofu. Udekoruj sezamem, pestkami słonecznika, orzeszkami pini lub niesolonymi nerkowcami.

4. Makaron razowy z tofu. Ugotuj makaron razowy. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, podsmaż na niej ząbek czosnku. Dorzuć liście szpinaku i tofu. Dopraw do smaku solą. Smaż, aż szpinak się skurczy i będzie miękki. Makaron odcedź. Dodaj do niego szpinak i tofu, wymieszaj.

5. Tajska zupa z tofu. Garść trawy cytrynowej zalej litrem wrzątku i odstaw na kilka minut. Posiekaj papryczkę chili, pieczarki obierz i pokrój na plasterki, boczniaki porwij na paski o szerokości kilku milimetrów. Świeże zioła - mięta, bazylia, kolendra, porwij lub posiekaj. Grzyby smaż z chili i imbirem, następnie całość zalej wywarem z trawy cytrynowej. Gotuj kilka minut. Dodaj sos sojowy, zioła, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwuj z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego. (przepis pochodzi z programu Atelier Smaku z programu kuchnia +)

6. Tofu na słodko. Pokrój tofu na cienkie, długie paluszki. Wymieszaj sos klonowy lub miód z sezamem i posiekanymi orzechami. Chwilę smaż na patelni.

7. Bolognese z tofu. Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, dlatego możesz przygotować wersję tego znanego sosu do makaronu w bezmięsnej wersji. Kostkę tofu rozdrobnij, podsmaż, dodaj do niego pomidory pelati, oregano, czosnek, sól i pieprz. Smaż przez 10 minut. Sos wymieszaj z ulubionym makaronem.

8. Jajecznica z tofu. Podsmaż na oleju rzepakowym drobno posikaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną na paseczki szynkę. Tofu rozgnieć widelcem i wrzuć na patelnię. Jajecznice smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.

9. Chińskie sakiewki z tofu. Tofu pokrój na małą kostkę i zamarynuj w sosie sojowym i miodzie. Zrób ciasto z mąki i wody - tak jak na pierogi. Rozwałkuj i wykrawaj z niego kwadraty. Na środku każdego ułóż kosteczki tofu, zbierz końce ciasta i ściśnij. Powinna powstać sakiewka. Żeby się nie rozpadła - przewiąż sakiewki szczypiorkiem. Gotuj w osolonej wodzie lub na parze. Podawaj z sosem sojowym lub sosem słodko-kwaśnym.

10. Tofu w wiórkach kokosowych. Do tego dania użyj wędzonego tofu. Pokrój je na grube plastry. Panieruj w jajku i płatkach kokosowych i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj jako przystawkę z sosem chilli.

 

Zdjęcie Tofu naturalne - 170 gZdjęcie Tofu pomidorowe - 170 gZdjęcie Tofu ziołowe - 170g
Tofu naturalne - 170 gTofu pomidorowe - 170 gTofu ziołowe - 170g
Sprawdź ceny »Sprawdź ceny »Sprawdź ceny »
dane dostarcza:

 

Zobacz także

Komentarze (6)

Zaloguj się
  • malkonte

    Oceniono 9 razy 5

    Jak drobno posikać cebulę? Czyżby trzeba było sikać przez sitko?

  • 0

    Własnie zrobiła makaron razowy z tofu i szpinakiem. Danie wyszło przepyszne - dodałam tofu wędzonego (polsoja), żeby smak był intensywniejszy i na końcu posypałam ziarnami sezamu.

  • olivkah

    Oceniono 4 razy -4

    A co z doniesieniami, że niefermentowana soja nie jest dobra dla zdrowia?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX