Gazeta.pl > fitness >  odżywianie

Owoce a kalorie: banany

AS/Aneta Łańcuchowska/Rafał Hornberger
28.08.2013 08:45
A A A Drukuj
banany

banany (Shutterstock.com)

"Owoce tuczą!", "Trzymaj się z daleka od bananów, bo są najgorsze" - czytamy, słyszymy od znajomych. Jednak banany, mają sporo witamin, minerałów i innych wartości, dla których warto włączyć je do diety. Jak je jeść, by nie utyć? Dietetyk radzi.

Banany tuczą?

Na temat bananów krąży niezliczona ilość mitów. Najpopularniejszy i najbardziej zakorzeniony w świadomości Polaków, dotyczy rzekomej szkodliwości końcówek bananów, w których miałyby się znajdować jaja pasożytów. Inny mit dotyczy właściwości tuczących bananów, a jeszcze inny, ich szkodliwości dla zdrowia. Ciekawe skąd tyle niechęci wobec bananów? Może jej źródłem jest zazdrosna konkurencja - rodzimi producenci owoców? Ciężko powiedzieć, jednak jednego możemy być pewni - żaden z powyższych zarzutów nie jest prawdziwy. Mimo, że najbliższe miejsce, gdzie uprawia się banany, jest oddalone od Polski o 5 tysięcy kilometrów, owoce te są jednymi z najchętniej spożywanych w naszym kraju. Warto więc przyjrzeć im się dokładniej.

Do wyboru do koloru

Na świecie istnieje kilkadziesiąt odmian bananów, jednak w Polsce dostępna jest niemal wyłącznie jedna z nich - Cavendish. Inne są bardzo rzadko spotykane, a szkoda, bo różnorodności nigdy dosyć. W niektórych krajach można kupić banany o różnych kolorach, kształtach i aromatach.

Dlaczego warto je jeść?

Średniej wielkości banan bez skórki waży około 120 gramów i dostarcza około 100 kcal, pochodzących niemal wyłącznie z węglowodanów. Jeden owoc pokrywa około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 12% zapotrzebowania na witaminę B6, potas oraz błonnik pokarmowy. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B, magnez oraz miedź. Ponadto banany, zwłaszcza te bardzo dojrzałe, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy.

Banany- indeks glikemiczny

Banany mają dość wysoki indeks glikemiczny - między 50 a 70, zależnie od stopnia dojrzałości. Ma to zarówno pozytywne jak i negatywne skutki. Do pozytywnych możemy zaliczyć to, że są lekkostrawne. Im wyższy wskaźnik IG, tym dany produkt jest łatwiej przyswajalny. Dzięki temu banany są polecane w przypadku problemów żołądkowych. Nadają się również do spożywania zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu, w celu uzupełnienia energii i mikroelementów. Wadą wysokiego IG bananów jest to, że nie są polecane osobom stosującym diety odchudzające. Wysoki IG oznacza, że po spożyciu produktu poziom glukozy w organizmie gwałtownie wzrasta, czego następstwem jest wyrzut większej ilości insuliny, co z kolei powoduje szybkie pojawienie się uczucia głodu. Niemniej banany nie zasługują na miano „tuczących”. Jeden owoc dostarcza tyle samo kalorii, co dwa ciastka, ale w przeciwieństwie do nich zawiera także witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Dlatego, jeżeli odchudzamy się, a najdzie nas ochota na „coś słodkiego” banan na pewno będzie lepszym wyborem niż jakiekolwiek słodycze.

Rafał Hornberger, Aneta Łańcuchowska, Poradnia Dietetyczna "hälsa”, www.halsa.pl

Komentarze (52)
Zaloguj się
  • werole

    Oceniono 308 razy 276

    Ja wiem jedno, można jeść wszystko ale w umiarze. Jak ktoś wrąbie na śniadanie 4 bulki z pasztetowa, potem na obiad fura ziemniaków ze sztuka mięsa w sosie własnym, na kolacje poł chleba, a do tego ma siedząca robotę, to nadwaga gwarantowana. I nie pomogą dietetycy, sretetycy.

  • Oceniono 144 razy 88

    polacy, rodacy - a nie prosciej zatrzymac te swoje rewelacje dla siebie, przeczytac artykul, pomyslec ( jesli potraficie) zamknac dziba i pozwolic innym spokojnie poczytac i pomyslec na swoj wlasny rachunek.
    Tak jakos jest na tych polskich forach ( i nie tylko) ze wpierda//lacie sie wszedzie tam gdzie was nie prosza ze swoja "chlopska, siermiezna" filozofia.

  • piuropusz

    Oceniono 48 razy 26

    a ja wlaśnie upiekłem sobie karkówkę którą wczoraj rano włożyłem do marynaty

    mniam, rozpływa się w ustach...

    chociaz banany też lubie - znaczy one czasami "wpadaja między posiłkami"

  • dylesid

    Oceniono 55 razy 25

    Banany są też doskonałym zastępnikiem marihuany. Zawierają bowiem alfa-bananinę, jest to związek psychoaktywny zawarty w skórce bananów. Można palić susz, bądź wstrzykiwać w oko, podobnie jak marihuanę. Działa rozluźniająco na mięśnie szkieletowe, powoduje przyjemne uczucie rozleniwienia. czasami pojawiają się lekkie halucynacje.

  • nienoto

    Oceniono 10 razy 10

    1. "Wadą wysokiego IG bananów jest to, że nie są polecane osobom stosującym diety odchudzające."
    2. "jeżeli odchudzamy się, a najdzie nas ochota na „coś słodkiego” banan na pewno będzie lepszym wyborem niż jakiekolwiek słodycze"

  • madass07

    Oceniono 20 razy 8

    a ja czekam aż mi bananowiec znowu dojrzeje w ogrodzie bo smażone bananki są pyszne jak ziemniaczane chipsy. A najlepsze banany są takie malutkie. Te w Europie to pastewniaki

  • melisa33

    Oceniono 4 razy 4

    Jest mnóstwo takich mitów - tylko porównaj je sobie ze słodyczami, tłustymi mięsami i innymi rzeczami, przy których ten jeden banan - a najlepiej kilo jest bombą witaminową i sycącym posiłkiem. Próbuj spalać te banany i słodycze, tłuste mięsa etc. i zobaczysz, co szybciej "zejdzie". Ja sobie nie odmawiam bananów, ani zdrowych słodyczy - takich jak polski, zdrowy miód tkaczuk, który jest pełnowartościową słodką przekąską.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX