Gazeta.pl > fitness >  odżywianie

Gorzka czekolada wcale nie jest taka zdrowa

AS
24.01.2012 12:51
A A A Drukuj
czekolada

czekolada (Shutterstock)

Często sięgamy po kilka kostek słodkiego przysmaku dziennie, ponieważ uważamy, że to zdrowa przekąska. Faktycznie, gorzka czekolada o wysokiej procentowej zawartości kakao to doskonałe źródło przeciwutleniaczy oraz procyanidyn, niestety to także spora dawka kalorii i tłuszczów nasyconych.

Dołącz do nas na Facebooku

Cały problem z gorzką czekoladą polega na tym, że zdarza nam się zapomnieć i zjeść jej po prostu zbyt dużo.

- Kostka czy dwie kostki dziennie czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%) to zdrowe urozmaicenie diety - przypominają dietetycy.

Niestety badania pokazują, że często zjadamy więcej.

Spora dawka tłuszczu

Czekolada gorzka rzeczywiście jest dużo zdrowszym rozwiązaniem niż mleczna czy biała. Zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy oraz mniej cukru. Niestety zawartość tłuszczu jest wciąż wysoka.

40g gorzkiej czekolady o zawartości kakako 85% (od 4 do 7 kostek) to blisko 227 kcal i 12g tłuszczów nasyconych (co stanowi 60% dziennej normy) - podaje Daily Mail.

Jabłko będzie lepsze

Dlatego, jeśli zależy nam na szczupłej talii, zdrowym sercu i na tym, by utrzymać cholesterol na bezpiecznym poziomie, lepiej pomyśleć o słodkim jabłku np. Red Delicious - obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych odmian na świecie.

Jeden owoc zawiera tyle samo procyanidyn co 47g gorzkiej czekolady I o 150 kcal, mniej. A w Polsce aż trudno powiedzieć nie soczystym jabłkom

Komentarze (9)
Zaloguj się
  • biesczad1

    Oceniono 55 razy 51

    Rozumiem, że sponsorem badań był producent jabłek odmiany R.D.?...

  • wszystkie_loginy_zajete_2

    Oceniono 33 razy 29

    Czemu od razu wszystko co ma więcej kalorii jest niezdrowe? To że niektórzy mają alergie pokarmowe to nie powód żeby pisać że fistaszki są niezdrowe. Tak samo czekolada- dla grubasów niewskazana, ale dla aktywnych ludzi owszem.

  • Oceniono 22 razy 20

    Ile jeszcze czasu minie zanim media w Polsce zrozumieją, że Daily Mail, to brytyjski Super Express? Polecam zapoznać się z najnowszymi badaniami naukowców, które pokazują, że tłuszcze nasycone nie są takie złe jak wcześniej myślano. Już od dawna wiadomo, że metabolizm człowieka nie polega na podziale dużo tłuszczu-źle, mało tłuszczu-dobrze, ale co chciwla ktoś pisze takie bzdury... Mało kto jest w stanie zjeść więcej niż kilka kawałków gorzkiej czekolady, zwłaszcza takiej jak np. Lindt 95% kakao, bo jest po prostu zbyt sycąca i gorzka by zjeść jej zbyt dużo. A wy wypisujecie ten artykuł, jakby ludzie byli w stanie zjeść 10 tabliczek jedna za drugą, ech...

  • Oceniono 19 razy 11

    Autor powinien sie doszkolic w dziedzinie dietetyki. Tluszcze nasycone nie szkodliwe dla zdrowia, natomiast cukier jest. Szczegolnie nowe odmiany jablek sa wrecz nasycone cukrami. Chcesz jablko to zdjedz te najmniej zmodyfikowane genetycznie. Duzo lepiej wyjdziesz na zdrowiu odrzucajac cukier rafinowany, high fructose corn syrup i artykuly zbozowe. Zaliczaj za to duza ilosc zielonych warzyw, miesa, serow, i masla. Z olejow uzywaj tylko extra virgin olive oil i olej kokosowy.

  • rabbinhood

    Oceniono 9 razy 7

    cukrzycy aby uniknąć "cukrowego kopa" powinni spożywać pokarmy uwalniające powoli cukier do krwiobiegu. Oczywiście jabłka są lepsze niż czekolada lub sok jabłkowy, bo jabłka posiadają pektyny spowalniające uwalnianie cukru w procesie trawiennym. Sęk w tym że nowe odmiany są bardzo słodkie i pektyn maja mniej, zaś najlepsze i najzdrowsze są stare odmiany, szczególnie Szara Reneta i Antonówka.

  • 0

    Jabłko będzie lepsze... W Polsce nadal istnieje przeświadczenie, że polskie jabłuszka są zdrowe. Ja już od dłuższego czasu omijam jabłka z daleka; dlaczego? Jest to najbardziej zanieczyszczony owoc w Polsce jak i na Świecie. Średnio jabłka z polskich sadach zanim będą gotowe do zbiorów pryskane są pestycydami 10-20 razy, co oznacza, że od małego jabłuszka jest w nich chemia, której nie da się usunąć myjąc jabłko, ponieważ pestycydy "wżarły" się już w to jabłko, a ja dziękuje jeść owoc, którego 10% składu to trująca chemia z oprysków. Jeśli owoce, to tylko leśne, bo w ich przypadku nie ma możliwości, żeby były one pryskane chemią lub jabłka ale rosnące dziko, nie takie kupowane w sklepach, czy na targu od sadowników z chemią w gratisie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX