Gazeta.pl > fitness >  odżywianie

Owoce zimą - jeść czy nie jeść?

AS
13.01.2012 08:42
A A A Drukuj
owoce

owoce (Fot. Shutterstock)

Jedz owoce i warzywa - nawołują z każdej strony jednak winogrona czy ananas zawierają sporo cukru. Do tego zimą trudno zdobyć owoce dobrej jakości. Czy powinniśmy je jeść i które z nich wybrać? O tym rozmawiamy ze Specjalistą do Spraw Żywienia.

Dołącz do nas na Facebooku

Jeść owoce zimą czy lepiej zostawić te smakowite przekąski a wiosnę i lato? Aneta Łańcuchowska z  Poradni Dietetycznej halsa odpowiada na pytania czytelników.

Z jednej strony owoce to źródło witamin, z drugiej mówi się, że ochładzają organizm. Z Których owoców powinniśmy zrezygnować zimą, a które jeść?

Teoria, iż niektóre produkty spożywcze wychładzają, a inne rozgrzewają organizm, wywodzi się z medycyny chińskiej i nie ma ona poparcia we współczesnej nauce. Jeśli zrezygnujemy zimą z jedzenia owoców, na rzecz produktów, które zgodnie z medycyną chińską rozgrzewają czyli: mięsa, masła, czekolady i ziemniaków, na pewno nie wyjdzie nam to na zdrowie. Surowe owoce i warzywa powinny być stałym elementem naszego jadłospisu, niezależnie od pory roku. Pamiętajmy, iż to właśnie owoce i warzywa są bezcennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Owoce to nie tylko błonnik i witaminy, ale także cukier. Niektóre mają wysoki indeks glikemiczny. Które owoce warto włączyć do diety i w jakiej ilości, jeśli zależy nam na utracie wagi?

Jeżeli zależy nam na obniżeniu masy ciała powinniśmy ograniczyć spożywanie owoców, które mają wysoki indeks glikemiczny (IG), czyli m.in. bananów, mango, winogron, arbuzów, melonów i daktyli. Po zjedzeniu produktów charakteryzujących się wysokim IG następuje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi, w konsekwencji duży wyrzut insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę, odpowiedzialnego za transport glukozy z krwi do miejsc, gdzie jest ona wykorzystywana do celów energetycznych. W następstwie gwałtownego wyrzutu insuliny, poziom cukru we krwi spada tak samo szybko jak wzrastał. W ten sposób po spożyciu produktów o wysokim IG czujemy szybki zastrzyk energii, a po niedługim czasie stajemy się ospali, rozkojarzeni i głodni. Korzyści stosowania diety o niskim IG to oprócz możliwości zrzucenia zbędnych kilogramów, również zmniejszenie ryzyka cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Owoce o niskim IG to jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, pomarańcze, truskawki oraz żurawiny.

Kiedy jeść owoce? Czy jabłko wieczorem to dobry pomysł na lekką przekąskę czy lepiej zostawić taki wariant na rano?

Zgodnie z założeniami dietetyczno-zdrowotnymi na ostatni przed snem posiłek, nie powinno spożywać się owoców z uwagi, iż zawierają one duże ilości cukrów prostych.

Cukry te spożyte przed snem, czyli w momencie naszej niskiej aktywności, bardzo szybko odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowym powodem, dla którego owoce powinny być spożywane rano lub w ciągu dnia, jest fakt iż niektóre z nich posiadają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, przez co po ich spożyciu czujemy się pobudzeni i pełni energii. Owoce to jednak przede wszystkim bogate źródło najróżniejszych witamin i składników mineralnych, co sprawia, iż stanowić powinny nieodzowny element w naszej codziennej diecie.

Jaki owoc warto zjeść przed treningiem?

Najbardziej popularnym owocem wśród osób uprawiających sport jest niewątpliwie banan. Jest to jak najbardziej słuszny wybór. Banany są lekkostrawne, dzięki czemu nie obciążają niepotrzebnie żołądka tuż przed treningiem. Dostarczają również dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów, które są najważniejszym źródłem energii dla mięśni. Dodatkowo owoce te są źródłem witaminy C, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Banany to bogate źródło potasu i magnezu - pierwiastków pełniących funkcję elektrolitów, wytracanych wraz z potem przy intensywnym wysiłku fizycznym.

Oprócz powyższych właściwości banan to po prostu bardzo smaczny owoc, który dodatkowo jest łatwy w spożyciu w warunkach nie sprzyjających jedzeniu czyli w klubie fitness czy też w sali treningowej.

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • przybylskip

    Oceniono 2 razy 0

    A jeśli owoce niezbędne są przez cały rok, to jakie owoce były składnikiem diety naszych przodków sprzed kilku tysięcy lat zamieszkujących strefę umiarkowaną w miesiącach zimowych?

  • Gość: Agnieszka

    Oceniono 3 razy -1

    Przez owoce, jogurty, surówki bardzo się roztyłam. Wróciłam do smalcu ze skwarkami, warzyw gotowanych, mięsa..czyli normalnego jedzenia.Schudłam, mój cholesterol jest w porzo:), wszystkie wyniki bardzo dobre, a mam 40 lat.
    Owoce tylko prosto z drzewa lub z pod drzewa, czasami nagryzione przez ptactwo, nieumyte, ewentualnie wytarte o nogawkę , tylko latem tuż przed lub po gorących pocałunkach kochanego mężczyzny:)

  • Oceniono 1 raz -1

    @Gość: bct
    chyba tak powinno być poprawnie [url=www.mpuzzle.pl]fajne puzzle[/url]

  • Gość: bct

    Oceniono 1 raz -1

    Najlepiej jeść owoce na które się ma po prostu ochotę. Organizm wie najlepiej czego potrzebuje. Ja typowo mam ochote na jabłka latem i pomarańcze zimą. Nigdy bym nie zjadł pomarańczy latem - nie wiem czemu - tak mam.
    <a href="www.mpuzzle.pl">fakjne puzzle</a>

  • mandaryna.1

    Oceniono 1 raz -1

    Na pewno bananów nie powinno się spożywać w naszej szerokości geograficznej.Są tzw."zimnymi owocami",przeznaczonymi dla społeczeństw zamieszkujące miejsce ich rośnienia.My mamy polskie owoce i tylko takie powinniśmy jeść.Natura wie,co robi /tak myślę/.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX